Esitys "Metsänhenki" on poikkitaiteellinen kokonaisuus ja taiteilijan soolona tehty ensiteos. Myytit ja historiamme on metsässä - se oli elämän antaja ja myös sen viejien koti. Taidolla ja kärsivällisyydellä rakennettua liikesanastoa käytetään kursailematta - mutta hengittäen. 

Esitys yhdistelee tanssiakrobatiaa, fyysistä teatteria ja tasapainoilua. Tasapainoilua tulevan ja menneen välillä, tasapainoilua omien tarpeiden kanssa. Liikahdellaan kosteikolla, aukealla, rämeikössä - mutta on vain yksi liukuva pinta. Askel ikääntyy, varjot pitenevät ja muutos on peruuttamatonta. Metsänhenki kuiskailee.

Autumn 2019. Ylioppilasteatteri, Helsinki

Olen ammentanut inspiraatiota sirkuksen taianomaisuudesta ja haluan luoda hetkiä, joissa aika kelluu. Dynaaminen liike, joka pysähtyy täydelliseen tasapainoon, yllättävät liiikkeen jatkumot, aaltomaisuus ja syklisyys ovat olleet suurin tekninen inspiraationi. Tavoitteenani on silmän ja havaintokyvyn haastaminen tempovaihteluilla sekä yllättävillä suunnilla. Toivon aktivoivani katsojan peilisoluja epätavanomaisilla asennoilla, notkeudella, vahvuudella sekä käsillä ja varpailla tasapainoillen.

Elämästä inspiraationa on ollut yhteyden tuntu tai sen puute - tarve yhdistyiä historiaan, palata juurille, löytää juuret, juurtua. Olen etsinyt hahmoon isnpiraatiota mytologiasta: erityisesti ajatellen suomalaisen mytologian Mielikkiä (Mielikki, Wikipedia), ystävällistä metsänhoitajaa, tai ehkä painokkaammin Huldraa, viekasta metsänhenkeä joka houkuttelee vierailijat eksyksiin. (Huldra, Wiki)

Videolla nähdään myös sirkustaiteilija David Ullrich.

Fyysisenä artistina kehon ajatteleminen työkaluna on arkipäivää, ja kuitenkin se on hyvin kaukana kokemuksestani, jossa kehoni olemus on luonteeltaan jatkuvasti liikkeessä olevaa ja paikkaansa etsivää. Näin myös teoksessa metsänhenki kapinoi lihallisuuttaan vastoin ja leikittelee jatkuvalla liikkeellä. 

 

Ajattelen, että kehollisuudella voimme välittää tunteita ja ajatuksia jotka ovat vaikeita sanallistaa tai sanojen tuolla puolen. Liikkeen kautta voimme saada pääsyn esisanallisen (preverbal) mielemme massiiviseen valtamereen. Töissäni olen yrittänyt parhaani vaalia ja hoivata tätä fyysisen ilmaisun ainutlaatuista piirrettä. 

 

Lavalla nähdään sirkustaiteilija Ghia, joka on erikoistunut tanssiakrobatiaan, notkeuteen, aluekohtaiseen työskentelyyn, improvisaatioon, partnerointiin ja koreografiaan. 

Runthrough

Metsänhengen demon läpimeno 2020.

Musiikki: Eivind Aarset & Gidge

  • Ghia Fieandt
  • @cirgia